Utazási boom várható idén.

Mi várhat ránk 2021-ben?

A piac már azt árazza, hogy a védőoltás jóvoltából rengetegen fogják az utazást választani tavasszal. Nagyon oda kell figyelni, hogy hol foglalunk idén tavaszra és nyárra, mert egy rosszul megválasztott szállásfoglaló portál esetében akár több százezer forinttal is drágább lehet az utazás.

 

Döbbenetes árrobbanás következett be az európai tőzsdéken az elmúlt év végén. Nagyjából 20 perc alatt 4-5 százalékot pattantak fel az indexek. Az utazással foglalkozó cégek pedig ennek többszörösével ugrottak.

A piac alakulását befolyásolta a Pfizer bejelentése is

A Lufthansa árfolyama például több mint 25 százalékot ment pár perc alatt. A Wizz Air bő 20-at, az Accor SA szűk 20-at. Évtizedenként egyszer ha előfordul, hogy ennyire gyorsan árazzon át a piac szektorokat. Ez most megtörtént: a tőzsde lényegében kikiáltotta a koronavírus-járvány közelgő végét. A kiváltó ok: a Pfizer és a Biontech bejelentése volt. A hír arról szólt, hogy a közösen fejlesztett védőoltás a harmadik klinikai fázisban végzett vizsgálatok szerint 90 százalékban hatékonynak tűnik.

A hét további részében hiába próbálták hűteni a kedélyeket a szakértők azzal kapcsolatosan, hogy mikorra lehet beoltani a koronavírus ellen a világ nagy részét. A piac optimista maradt és inkább csak szelektálni kezdett. Voltak cégek, amelyek visszaadták hétfői nyereségük harmadát-felét, például az óceánjáró hajókat üzemeltetők. De voltak olyan vállaltok is, amelyek szinte a teljes nyereségüket megtartották.

Aztán eltelt egy hét és majdnem percre pontosan egy héttel a Pfizer-hír után, jött a konkurens Moderna. Világgá kürtölte, hogy az ő vakcinája 94,5 százalékban hatásos. Erre pedig még jött egy újabb lelkesedés a piacokon és nagyon látványos volt, ahogy beárazták a válság nyerteseit és veszteseit is.

Ha a koronavírus európai betörésének időpontját, 2020 február 12.-ét vesszük bázisnak, akkor pontosan 12 hónap alatt a két ultra fapados árfolyama már nem esett semmit.

A kiváló pénzügyi helyzetben levő Ryanair és a Wizz Air a piaci ugrásukkal ugyanis eltüntették teljes koronás veszteségüket. A légitársaságok között nagyot ugró Lufthansa 40 százalékosra csökkentette bukóját. Az állami támogatás nélkül küzdő Easyjet 51, az International Airlines Group (British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus) 77 százalékkal értékelődött le február óta. 

A szállodáknál és javulás látható

A szállodaláncok között az Accor már csak 27, a Mariott 20 százalékos visszaesésnél tart. Az online szállásközvetítő Booking Holdings a piac szerint a válság másik nyertese lehet, teljesen ledolgozta a veszteségét. Ám sok felhasználójuk a mai napig is vár a lemondott szállásaik árának a  visszatérítésére. Közben a Tripadvisor is már csak 18 százaléknál tart. A különbség jól tükrözi azt, hogy ki veszített több foglalást idén. A 2020-as év harmadik negyedévében 75 százalékos visszaesést jelentő Trivago a tőzsdén is szenved. Ebben a szektorban egyedüli nyertesként a Travel Advantage szállásfoglaló portált üzemeltető MWR Life-ot lehet kikiáltani. A vállalat 2019-hez képest, megduplázta a forgalmát. Köszönhető ez annak, hogy a szállásaikat nagykereskedelmi áron kínálják a felhasználóknak.

Már nagyon várja a szektor a fellendülést

Nem csak pszichológusok fejtegetik a karanténfáradság jelenségét.  Viszont egy dologban mindenki egyet ért. Ez pedig az, hogy elemi erővel fog kitörni az emberekből szabadságvágy. Az utazásszervezők is egyre inkább azt tapasztalják, hogy az európai turisták bátrabb fele az első jelre kiszabadul és nekivág a világnak. Az utazás lesz a kiváltója a karantén depressziónak.

A Cruize hajóutak szerelmeseinek

A luxustengerjáró-üzemeltetők igen erős 2022-es foglalási adatokról számoltak be, miközben az ez évi adatokkal kapcsolatban még bizonytalanok. A legnépszerűbb európai utazási desztinációknál azonban az látszik, hogy már rövid távon durván meg tud ugrani a kereslet. A legjobb példa erre az egyik legnépszerűbb téli úti cél, a Kanári-szigetek.  

A befektetők tehát azt üzenik, hogy most már kezdik elhinni Váradi József Wizz-vezérnek azt, amit folyamatosan mondogatott 2020 februárja óta. - Az ultra diszkont légitársaságok vészelik át a legkönnyebben a válságot. Vagy ha úgy tetszik, a Wizz lehet az egyik nagy nyertes, ha jön a kilábalás. Váradi másik gyakran ismételt markáns mondása volt az elmúlt időszakban, hogy abban a pillanatban, ha egyértelművé válik a járvány lefutása, a forgalom nagyon gyorsan fog visszatérni.

Noha ez látszott már tavaly nyáron is, a járvány első hullámának apadásakor, most mégiscsak a légitársaságok folyamatos járattörlései szerepelnek a hírekben. Budapesten is alig maradt élő útvonal 2020 november második felétől. Éppen ezért, télen eléggé nehézzé volt az utazás, de úgy tűnik, a Pfizer-bejelentés óta a piacot egyáltalán nem érdeklik a következő hónapok és azt árazzák, amire a Wizz-vezér utalt.

"Amint jön az oltás, a karanténból kiszabaduló emberek tömegesen kezdenek utazni. És tök mindegy, hogy ez jövő áprilisra, nyárra, vagy csak őszre jön össze."

Akik már most neki vágnának a nagyvilágnak, azoknak javasoljuk, hogy olvassák el, mely országokba tudnak beutazni jelenlegi szabályozások mellett karantén kötelezettség nélkül. S ha megtalálták az ideális országot vagy várost, akkor gyorsan foglalják le kedvezményes szállásukat a Travel Advantage segítségével. Amennyiben még nem rendelkeznek meghívói kóddal, akkor azt a főoldal alján található űrlap segítségével megigényelhetik azt, hogy élvezhessék az utazás új dimenzióját.