Seychelle

Eme írásban összegyűjtöttük nektek a Seychelle-szigetek földrajzával, éghajlatával és történelmével kapcsolatos információkat.

Alapadatok

 • Főváros: Victoria
 • Államforma: köztársaság
 • Elnök: James Alix Michel (2004. április 16-óta)
 • Függetlenség (az Egyesült Királyságtól): 1976. június 29.
 • Nemzeti ünnep: június 18, az Alkotmány Napja
 • Lakosság száma: ≈87,476 fő (2008)
 • Hivatalos nyelvek: angol, francia, kreol
 • Idő: UTC (GMT) + 04:00
 • Hívószám: +248
 • Valuta: seychelles-i rúpia (SCR)
 • Terület: 451 km2
 • Tengerpart hossza: 491 km
 • Legmagasabb pontja: Morne Seychellois 905 m

Földrajz

Seychelle-szigetek szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától 1500 km-re található, Madagaszkártól északkeletre. A szigetvilágot alkotó szigetek számát gyakran 115-ben határozzák meg, a Seychelle Köztársaság Alkotmányában viszont 155 sziget szerepel. A szigetek egy részét korallzátonyok, másik részét pedig gránitszigetek alkotják.

Mahé, a legnagyobb sziget a Praslin, La Digue és Silhouette szigetekkel és a néhány közelben lévő gránitszigettel alkotják a Seychelles szigetek közel felét. Ezeken a szigeteken él a legnagyobb számú lakosság és ezeket látogatják többnyire a turisták is. A seychelles-i Morne Nemzetei Park a szinte érintetlen vad, tropikus környezetet őrzi, ahol kókuszpálmák, vad illatos kérgű, tropikus fák - amelyet a világ a fűszer fahéjról ismer - százai tesznek olyan vadregényessé, dzsungelszerűvé.

 

Időjárás és éghajlat

Seychelle irigylésre méltó éghajlata mindig kellemesen meleg és kiegyenlített. A hőmérséklet ritkán esik 24 °C alá vagy emelkedik 32 °C fölé. Január és február a legcsapadékosabb hónapok, az eső általában gyors és heves záporként érkezik. Májustól októberig fúj a délkeleti passzátszél, az év további időszakában pedig az északnyugati monszun határozza meg az időjárást. Minimális kivétellel az összes sziget a ciklonövön kívül található. A páratartalom egész évben 80% körül mozog. Az éghajlati viszonyok ideálissá teszik az országot a nap- és tengerimádók számára.

Történelem

A név

Az első állandó település megalapítása előtt a Seychelle-szigetek hosszú évszázadokon keresztül lakatlanok voltak. IX. és X. századi arab térképeken jelennek meg először egyes területei. Később, a nagy földrajzi felfedezések hatására kialakuló távol-keleti kereskedelmi útvonalak fontos állomásává válik. Franciák, angolok és portugálok használják ideiglenes állomásként, pihenőhelyként a szigeteket. A kereskedelemmel egy ütemben fejlődő kalózkodás számára is ideális búvóhelyként szolgál. Az angol-francia háború kitörésekor formált igényt Franciaország először a szigetcsoportra. 1756. november 1-én, a Mauritiuson székelő francia hatóság Mahé szigetét XV. Lajos pénzügyminisztere, Viscount Jean Moreau de Séchelles tiszteletére Séchelles-nek nevezte el. (Ennek a névnek az angolosított formája a Seychelles.)

Az első állandó település

1770-ben a francia telepesek létrehozzák az első állandó települést St Anne szigetén, ily módon próbálva megakadályozni a britek térnyerését a régióban. Az angol francia háború alatt többször is gazdát cserélt a terület. Végül a hétéves háborút lezáró 1814-es párizsi egyezménnyel végleg Nagy- Britanniáé lett a szigetcsoport.

A brit fennhatóság érdeme, hogy 1835-ben eltörölték a rabszolgaságot, mindazonáltal az immár szabad munkások továbbra is szinte a rabszolgasággal azonos gazdasági körülmények között dolgoztak tovább az ültetvényeken. Az önálló koronagyarmati státusz és a kereskedelmi forgalom élénkülése jelentős gazdasági változásokat hozott az ország életébe. Ezt a gazdasági fejlődést azonban nem követték társadalmi változások, a javakat továbbra is egy szűk elit birtokolta.

Politikai változást az 1964-es év hozott, ekkor több párt is alakult. France Albert René megalapította a baloldali gazdasági és társadalmi értékrendet képviselő SPUP-t (Seychelles People’s United Party), míg politikai ellenfele James Mancham a jobboldali SDP-t (Seychelles Democratic Party). Az 1966-os és 1970-es választásokon az SDP nyert. A kormány gazdasági programja szinte kizárólagosan a turizmusra épült. Seychelles paradicsomi imázsa az egész világon ismertté, az ország pedig a világ leggazdagabbjainak úticéljává vált.

A függetlenség

1975-ben a két párt koalíciója lehetővé tette, hogy az ország egységesen fellépve vívja ki függetlenségét. Ez egy év alatt, 1976. június 29-re sikerült. Az immár független állam államfője James Mancham, kormányfője France Albert René lett. A gazdagokat favorizáló, egyenlőtlenségeket súlyosbító gazdasági program azonban egyre nagyobb társadalmi feszültségeket eredményezett. Így 1977. június 5-én az SPUP támogatói megvonták a hatalmat Manchantól és René-t tették meg az ország kizárólagos vezetőjévé. René nemzeti konszenzussal kialakított egypártrendszere visszavonta a gazdagokat támogató privilégiumokat, munkahelyeket teremtett, kialakította a nyugdíjrendszer alapjait, bevezette az általános tankötelezettséget, létrehozta a nemzeti haderőt. Programjának eredményeként 1990-re az egy főre jutó nemzeti össztermék megötszöröződött, az életszínvonal egyike lett Afrika legmagasabbjainak. A ’90-es évek elején kezdődött meg a társadalmi vita a többpártrendszerre való áttérésről és új alkotmány létrehozásáról. 1992 júliusában tartották az első több-párt rendszerű választásokat, melyet a René vezette SPPF (Seychelles People’s Progressive Front) nyert. 2004-től France Albert René visszavonult a politikától és átadta helyét alelnökének James Alix Michel-nak. 

Társadalom és kultúra

Egy közösség aki mindenkit befogad

Seychelle társadalmát a multikulturalitás harmóniája jellemzi. A történelem során a világ összes tájáról vándoroltak ide különböző etnikumú emberek: felszabadított rabszolgák, európai telepesek, politikai üldözöttek, kalandorok, arab, perzsa, indiai és kínai kereskedők. Így vált Seychelles a kultúrák olvasztótégelyévé és alakult ki e befogadó és élettel teli társadalom. A lakosság többsége által gyakorolt római katolikus vallás mellett megtalálható az országban az anglikán, a protestáns valamint a muzulmán és a hindu egyház is.

Zene és tánc

Az európai, afrikai, kínai és arab alapok éreztetik leginkább hatásukat a seychelles-i zenében. Legfőbb hangszerek az Európától átvett bendzsó és hegedű, amit makalapoval (bádogból készült húros hangszer), zezzel (egyhúros szitár) és afrikai dobokkal kísérnek. Híres előadók, zeneszerzők: Patrick Victor pop- és népzene, David Philoe, Jonise Juliette. Seychelles tradicionális tánca a rabszolgaság időszakából fennmaradt komor moutia. A zenét, ami valójában munkadallá alakított ima, lassú, sok ismétlődő mozgással jellemezhető tánccal kísérik. Leggyakrabban a tengerparton rakott nyílt tűz mellett táncolják, mai napig népszerű esti szórakozás. Séga: az Indiai-óceán nyugati szigeteinek zenéje kíséri az európai polkából és négyesből kifejlődött egyedi kreol táncot.

Gasztronómia

A seychelles-i ételek kiválóan ötvözik a franciák kifinomult, az indiaiak egzotikus és a távol-keletiek pikáns ízeit. Legfőbb alapanyaga a hal, amit gyakran fűszeres paradicsomos szósszal és rizzsel tálalnak. Érdemes kipróbálni a leveseket, közülük is a méltán népszerű „tec-tec” levest. Kihagyhatatlan desszert a nouga elnevezésű édes kókuszpuding.

Kreol Fesztivál

A világ minden táján élő kreol művészek seychelles-i találkozója az egyedi és változatos kreol kultúra megőrzésére és népszerűsítésére. Minden év októberének végén, egy héten keresztül látható, hallható és ízlelhető a kreol gasztronómia, divat, zene, és tánc. A fesztivál egyben tehetséges, fiatal művészek bemutatkozására is lehetőséget teremt. További művészeti ágak: utcai színház, irodalmi szemináriumok, bábelőadás, táncverseny, fotókiállítás.

Környezetvédelem

Seychelles természeti értékei világviszonylatban is jelentősek és különlegesek. Bár Seychelle az érintetlen paradicsom szimbóluma, azonban e különleges élővilág számos veszélynek van kitéve, például: klímaváltozás, túlhasználat, behurcolt inváziós fajok terjedése, népességnövekedés. Alapvető fontosságú tehát a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. A természet és a gazdaság kapcsolata kevés helyen érzékelhető olyan nyilvánvalóan, mint Seychelles-en. Az ország természetvédelmi programjai világszerte példát mutattak környezetvédelemből, élőhely-visszaállítási projektjei méltán híresek.

MWR Life l TrevelAdvantage