Az olaszországi újranyitás első hétvégéje olyan, mintha visszatértünk volna a régi életünkbe.

 

Olaszország:

Tízből hét olasz be ült a barátaival és a szeretteivel vendéglátóhelyekre, ami elképesztő lélegzetvétel a vendégeknek és a szektornak egyaránt. Mutatjuk, mennyire.

A Coldiretti (az olasz farmerszövetség) és az olasz Sky is beszámolt a február elsejétől érvényes újranyitás első hétvégéjéről Olaszországban. Nem meglepő módon rengetegen döntöttek úgy, hogy beülnek a bárokba, éttermekbe, kávézókba, pizzériákba és kocsmákba a barátaikkal. A Coldiretti szerint elképesztő gazdasági boom volt az újranyitás.

Csak az első hétvégén közel kétszáz millió eurót hozott az újranyitás a vendéglátószektor számára.

 

Milliók koccinthattak újra

Fontos megjegyezni, hogy nem egész Olaszország nyitott újra, hanem nagyon sok régió átkerült a sárga besorolásba, amelyben este hatig szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek. Ez körülbelül 47,8 millió olaszt érint a Sky.it szerint. A lap úgy becsüli, hogy...

... az olaszok hatvanhét százaléka élt a vendéglátóhelyek kinyitása adta társas együttlét lehetőségével, azaz tíz olaszból hét nem otthon ebédelt.

 

A vendéglátósok nagyon örülnek. Sokan várják viszont, hogy tovább nyitva tarthassanak. Szerintük ez további nyolcvan százalékkal növelné a bevételeket. A Coldiretti adatai szerint Olaszországban 293 ezer vendéglátóhely élte túl a lezárásokat. Az újranyitással körülbelül 3,6 millió ember térhetett vissza a munkahelyére.

Lassú levegővétel

A koronavírus okozta, vendéglátást érintő veszteségek mintegy 41 milliárd euróra tehetők. A Coldiretti szerint, mivel azonban most tízből nyolc étterem nyitva lehet Olaszország területén, felcsillan a remény a szektor lassú helyreállására.

Sok étterem már szombaton kifogyott az ebédmenüből a túlfoglalások miatt, egyes helyeken pedig hosszú sorokban várták a szabad asztalokat az olaszok.

Egyes városokban – például Rómában – fel kellett oszlatni a túl nagy tömeget, de összességében úgy fest, nagyon jól sült ez az újranyitás első, napsütötte hétvégéje Olaszországban. Néha már olyan, mint a vírus előtt.

Ha úgy érzed már nem tudsz tovább várni és elmenekülnél a nyárba egy kicsit, akkor híreinkben megtudhatod, hogy mely országok közül válogathatsz jelenleg is.