Montenegró megnyitja a határait. Se karantén, se teszt.

Míg a világ legtöbb országa minden eddiginél szigorúbb szabályokat vezetett be, Montenegró szembe megy a tendenciával, és megszüntet minden belépési korlátozást. Január 12-től szabad a beutazás teszt- és karanténkötelezettség nélkül, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. 

Montenegró a napokban eltörölte az európai utazási szemafor szabályozásait, ami azt jelenti, hogy január 12-től szabad a beutazás teszt és karantén nélkül is, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. Korábban a magasabb kockázatú országokból érkező látogatóknak negatív PCR-tesztet kellett bemutatniuk, ennek hiányában pedig 14 napos karanténnal kellett számolniuk.

Másrészt viszont fontos megjegyezni, hogy továbbra is alkalmaznak bizonyos intézkedéseket a járvány újbóli elterjedése ellen. Január 12-től az alábbi korlátozó intézkedések léptek életbe: 

  • Kijárási tilalom 22:00 és 05:00 között, kivétel: munka és gazdasági tevékenység, egészségügyi és humanitárius indokok.
  • Tilosak a nyilvános összejövetelek, nyilvános rendezvények, sport-, politikai, kulturális, művészeti és magángyűlések, esküvők és egyéb rendezvények.
  • Minden vendéglátóipari egység és bolt 07:00 és 20:00 között lehet csak nyitva, de ki kell nevezniük egy embert, aki az egységben felügyeli a szabályok betartását. Az éttermekben beltéren ugyanazon asztalnál négy ember tartózkodhat, kültéren szintén.
  • Bevásárlóközpontok, piacok, kiskereskedelmi egységek, fodrászatok nyitva tartása 07.00-20.00 között lehetséges.

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése – főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése – miatt magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők! 

(forrás:repjegykirály)

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való hasonlóan szabad belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási feltételeit is!