Hova utazhatunk: Friss információk

Cikkünkben a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő utazási tudnivalókat gyűjtjük össze, válaszokat adunk a leggyakoribb kérdésekre. Hova és mikortól utazhatunk.

Magyarország: mely országokat lehet most felkeresni?

Szeptember 1-től megváltoznak a Magyarországra való beutazás szabályai, a kiutazást nem korlátozza a kormány. Megszüntették az országok járványügyi besorolását. Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott.

Jelenleg Február 1-ig meghosszabbították a határellenőrzést. Maradnak az utazási korlátozások is.

Egyre több ország szigorít a magyarokkal szemben:

A jelentősen megugrott esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába Magyarországot.

 • AUSZTRIA: A beutazási szabályokat módosító új rendelet szerint 2020. december 19-től Ausztriába magyar állampolgárok nem utazhatnak korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül). A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába. Az online kitöltendő nyomtatvány ezen a linken érhető el angol és német nyelven.

 

 • HOLLANDIA: Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen beutazóknak öt napra karanténba kell vonulniuk. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy Hollandiában december 15-től január 19-ig az eddigi legszigorúbb lockdown került bevezetésreMinden nem létfontosságú üzlet, illetve a közönség számára elérhető  intézmény és helyszín bezárt, a személyes kapcsolatokat érintő szakmák nem fogadhatnak vendégeket, az ország távoktatásra állt át.

 

 • NAGY-BRITTANIA: Csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív. Kötelező továbbá a beutazást megelőző 48 órán belül online kitölteni a kontaktus-kutatáshoz szükséges nyomtatványt, azaz a passenger locator form-ot, amiről a visszaigazoló emailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek (nem feltétlenül kell kinyomtatni, elegendő telefonon). Továbbra is lehetőség van azonban arra, hogy az előírt karanténidőszakot negatív PCR-teszt birtokában lerövidítsük, az indulás utáni ötödik napon.

 

 • ÍRORSZÁG: Írországkötelezővé teszi az országba belépők számára a negatív eredményű koronavírus-teszt meglétét, amelyet legfeljebb 3 nappal indulás előtt lehet elvégeztetni.

 

 • NÉMETORSZÁG: 2020. 10. 30. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította egész Magyarország területét. A szabályok 2020. november 1-jén 00:00-tól hatályosak. A besorolás azzal jár, hogy annak a 6 évnél idősebb személynek, aki a beutazását megelőző 10 napon belül a közegészségügyi RKI intézet definíciója szerinti rizikóterületen tartózkodott, a beutazásakor, de legkésőbb azt követően 48 órán belül egy írásos teszteredménnyel kell rendelkeznie német, angol, vagy francia nyelven.

 

 • CIPRUS: Magyarország a C kategóriába került. A C kategóriájú országok állampolgárai csak akkor utazhatnak Ciprusra, ha vállalják a 14 napos karantént, és családi vagy rokoni kapcsolatban állnak valakivel Cipruson.

 

 • GÖRÖGORSZÁG: A repülőgéppel Görögországba érkezőknek – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Ez alól kivételt csak a 10 évnél fiatalabb gyermekek jelentenek.

 

 • SZLOVÉNIA: A szlovén kormány 2020. november 9-től Magyarország egész területét „piros” besorolásba helyezte. A magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a hatósági karantén megszüntetése 5 nap elteltével lehetséges.

 

 • BELGIUM: Magyarország egész területe a legmagasabb kockázatú, piros besorolású a Belgiumba történő beutazás, illetve a Belgiumból Magyarországra történő utazás szempontjából. A Magyarországról Belgiumba utazók számára kötelező a 10 napos karantén betartása. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy a Belgiumba történő beutazás előtt legfeljebb 48 órával minden esetben kötelező egy online űrlap kitöltése, amelyben nyilatkozni kell a beutazás előtti külföldi tartózkodás részleteiről. A belga hatóságok szankcionálhatják az űrlap kitöltésének elmulasztását!

 

 • BOSZNIA-HERCEGOVINA: Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A határrendészet a beutazást továbbra is kizárólag útlevél birtokában engedélyezi (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia). A helyi hatóságok PCR teszt bemutatását kérik, a gyorsteszt nem elfogadott!

 

 • DÁNIA: Csak olyan repülőgép szállhat fel és érkezhet Dániába (légitársaság felelőssége), amelynek utasai (állampolgárságtól függetlenül) rendelkeznek a beszállás előtt 24 óránál nem régebb elvégzett, negatív koronavírus teszttel (PCR vagy gyorsteszt).

 

 • CSEHORSZÁG: 2021. január 30-tól a Cseh Köztársaságba csak halaszthatatlanul szükséges esetben lehetséges a beutazás. A kormány döntését a romló csehországi járványhelyzet indokolja.

 

 • ÉSZTORSZÁG: Észtországban 10 napos kötelező házi karantén van érvényben a Magyarországról érkezőkkel szemben. Az intézkedést minden pénteken felülvizsgálják.

 

 • FINNORSZÁG: Magyarország is azon országok listáján szerepel, ahonnét korlátozzák a beutazást. A turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható célból be lehet utazni továbbra is (pl. munkavégzés, tanulmányok folytatása, rokonlátogatás), illetve visszatérhetnek a Finnországban életvitelszerűen élő magyarok is. A beutazót kérik, hogy 10 napra vonuljon karanténba. A karanténból előbb kijöhet, ha kettő – minimum 72 óra elteltével végzett koronatesztjének eredménye negatív.

 

 • MÁLTA: Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutóbbi felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől már negatív PCR-teszt is kell, ha utazunk.

 

 • SZLOVÁKIA: Szlovákiába belépni Magyarországról fő szabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet.

 

 • HORVÁTORSZÁG: 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. December 1-jétől csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A lakhely és tartózkodási hely elhagyási tilalom az országban várhatóan 2021. január 8-áig lesz érvényben.

 

 • SPANYOLORSZÁG: 2020. november 23. napjától a Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor rendelkeznie kell a beutazástól visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre). A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma (amelynek meg kell egyeznie a lenti formanyomtatványon megadottal), a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye. 

 

 • OLASZORSZÁG: A Magyarországról belépő személyek 2020. december 10-től kötelesek a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR teszt bemutatására. Ennek hiányában a személy 14 napos karanténkötelezettség alá esik. A karantén helyszíne az érintett lakó-vagy tartózkodási helye. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Olaszország egyes régióiba csak megfelelő jogcím alapján lehet beutazni.Az olasz hatóságok vörös és narancssárga zónán való beutazás esetén önigazoló nyilatkozat (ún. autocertificazione) kitöltését kérik. A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úti cél eléréséig.

 

 • IZLAND: Augusztus 19-től minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig előzetesen megadott címen karanténban kell tartózkodniuk. 2021. január 31-ig a határon átutazók tesztelése ingyenes, és magában foglalja a második teszt díját is.

Franciaország

 • Január 24-e éjféltől a Franciaországba Európai Unión belülről érkezőknek is negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez alól egyelőre kizárólag a kishatármenti és teherforgalom a kivétel. Karanténkötelezettség egyelőre nincs érvényben.

 

 

Bulgária

Magyar állampolgárok fő szabály szerint továbbra is korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Bulgária területére, amennyiben bizonyítottan Magyarországról, vagy az EU valamely országából érkeznek.

Norvégia

 • A Magyarországról Norvégiába érkező személyek szeptember 12-től csak karanténkötelezettség vállalása mellett léphetnek be Norvégiába.
 • A karantén betartását a rendvédelmi hatóságok ellenőrizhetik, megsértését 20.000 NOK-os pénzbírsággal és elzárással is büntethetik. A karanténkötelezettség negatív eredményű koronavírus teszttel fő szabályként nem kiváltható. A karanténkötelezettség alól mentesül, aki dokumentációval bizonyítani tudja, hogy a beutazást megelőző hat hónapban átesett a koronavírus fertőzésen illetve az a beutazó is, aki alacsony fertőzöttségű régióból utazik Norvégiába.

Portugália

 • Portugália szárazföldi területén a kormány a napokban drasztikus utazási korlátozásokat rendelt el január 31-től február 14-ig tartó érvénnyel. Az új intézkedésekkel megtiltották a külföldi utazásokat. A portugál állampolgárok csak kivételes esetben hagyhatják el az ország területét(igazolt külföldi munkavégzés, igazolt külföldi tartózkodás, közvetlen családtagok látogatása, humanitárius célú utazások).Továbbá visszaállították a szárazföldi határellenőrzéseket, Portugália Spanyolországgal közös szárazföldi határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázók és mentőautók számára engedélyezett.
 • Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni. Továbbá az utas köteles kitölteni egy egészségügyi hatósági felmérését is 72 órával az Azori-szigetekre való utazás előtt. Az űrlap kitöltése után kapott kódot leszálláskor be kell mutatnia az Egészségügyi Hatóságoknak.
 • A Madeirai Autonóm Tartomány: 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére. Az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést – ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező. Továbbá minden utas köteles regisztrálni és kitölteni egy elektronikus űrlapot 12–48 órával Madeirára utazás előtt.

Montenegró

Montenegró a napokban eltörölte az európai utazási szemafor szabályozásait, ami azt jelenti, hogy január 12-től szabad a beutazás teszt és karantén nélkül is, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. Január 12-től az alábbi korlátozó intézkedések léptek életbe: 

 • Kijárási tilalom 22:00 és 05:00 között, kivétel: munka és gazdasági tevékenység, egészségügyi és humanitárius indokok.
 • Tilosak a nyilvános összejövetelek, nyilvános rendezvények, sport-, politikai, kulturális, művészeti és magángyűlések, esküvők és egyéb rendezvények.
 • Minden vendéglátóipari egység és bolt 07:00 és 20:00 között lehet csak nyitva, de ki kell nevezniük egy embert, aki az egységben felügyeli a szabályok betartását. Az éttermekben ugyanazon asztalnál négy ember tartózkodhat, a teraszokon szintén.
 • Bevásárlóközpontok, piacok, kiskereskedelmi egységek, fodrászatok nyitva tartása 07.00-20.00 között lehetséges.

Törökország

 • Az országba légi úton belépni kívánó utasok, valamint a tengeri és közúti határátkelőn belépni szándékozók 2020. december 30-án 00:00 órától 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni.

Spanyolország

November 23-tól kötelező lesz a negatív COVID-teszt felmutatása. Teszt nélkül Spanyolországba csak a kevésbé kockázatos országok állampolgárai léphetnek be, ahová jelenleg csak Finnország és Norvégia tartozik.

A központi kormány 2020. október 25. napján a veszélyhelyzetet Spanyolország egész területére kiterjesztette. A parlament október 29-i jóváhagyása értelmében a veszélyhelyzet tervezetten 2021. május 9. napjáig lesz hatályban.

 • éjszakai kijárási tilalom 23:00 és 6:00 között (az egyes tartományoknak lehetőségük van 1-1órás eltéréssel megállapítani a kezdetét és a végét) – nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom a Kanári-szigetekre, ahol a jó járványügyi helyzet ezt nem indokolja;
  az éjszakai kijárási tilalmat Madrid tartományban 00:00 óra és 6:00 óra között, Katalóniában 22:00 óra és 6.00 óra között határozták meg,
 • a tartományok maguk rendelkezhetnek a tartomány határainak vagy egyes részeinek lezárásáról: ez alapján a Kanári-szigeteken kívül valamennyi tartomány bevezetett a tartomány határát vagy azon belül egyes részeit lezáró intézkedéseket eltérő időtartamra
 • Hat főben korlátozzák országszerte az összejövetelek maximális létszámát, függetlenül annak helyszínétől.

 

Lengyelország

 • Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. A december 17-én bejelentett új korlátozások fényében azonban december 28 és január 17 közt az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek lesznek 10 napra karanténba vonulni.

Oroszország

 • A 2020. március 15. és június 15. közötti időszakban szüneteltek azok a határidők, amelyek a külföldiek oroszországi tartózkodása időtartamának számítására szolgálnak, emellett a lakó- és tartózkodási helyre történő bejelentések érvényességi ideje is automatikusan meghosszabbodott. Egy június 15-ei újabb elnöki rendelettel, ez 2020. szeptember 15-éig került meghosszabbításra, majd szeptemberben december 15-éig módosult ez a határidő.

Dominikai Köztársaság

 • A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. Az ország automatikusan ingyenesen biztosít kínál minden látogató számára, mely fedezi a COVID-19 költségeit.

Málta

 • 2020. október 23-án éjféltől Magyarországról csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása mellett lehet belépni Máltára. Amennyiben ezzel a beutazó nem rendelkezik, akkor Máltán kötelezik tesztelésre és annak negatív eredményéig vagy 14 napos időtartamra kötelező otthoni karanténba kerül.

USA

 • Az USA január 26-tól követeli meg az indulás előtt legfeljebb 72 órával végzett PCR-teszt negatív eredményét, ennek hiányában a légitársaságok fel sem engedhetik az utast az induló járat fedélzetére. Kivételt csak az Egyesült Államok valamelyik repülőterén átszálló utasok jelentenek. Az írásos igazolást a beszállás előtt kell felmutatni, illetve alternatív megoldásként azok is utazhatnak, akik már igazoltan átestek a koronavírus fertőzésen.
 • Az Egyesült Államok területén a belföldi utazás egységes korlátozására nem került sor, ugyanakkor az Európából érkezők beutazási korlátozása (kevés kitételtől eltekintve) továbbra is érvényben marad.
 • New York állam 14 napos kötelező karantént ír elő  minden olyan nemzetközi utas számára, akik a jelenlegi általános korlátozás ellenére beléphetnek az ország területére a schengeni térségből (például: amerikai tartózkodási engedéllyel, vagy diplomata vízummal rendelkező külföldi állampolgárok és családtagjaik). Ezen személyek utazásuk során egy egészségügyi formanyomtatványt kötelesek kitölteni, melyben meg kell adniuk elérhetőségeiket a New York-i hatóságok számára. A nyomtatvány kitöltésének megtagadása szankciókat von maga után.

Kanada

 • 2021. január 7-től minden 5 éven felüli, Kanadába légi úton beutazónak – kiindulási állomásától függetlenül – 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló igazolást kell bemutatnia a Kanadába induló repülőjáratra történő felszállás előtt.
 • A negatív teszt igazolása a felszálláshoz és a beléptetéshez szükséges, nem érinti a Kanadába történő beutazást követően előírt 14 napos házi karantén-kötelezettséget, azaz a negatív PCR- teszt ellenére is karanténba kell vonulni a külföldről beutazóknak.
 • A Kanadába érkező nemzetközi járatok csak Montrealban, Torontoban, Calgary-ban és Vancouverben szállhatnak le, illetve csak ezekről a repülőterekről lehet elhagyni az országot.

Brazília

 • Brazília a tengerentúli célállomások közül azon kevesek egyike, ahova a turisták korlátozás nélkül léphetnek be amennyiben légiúton érkeznek az országba. Jelenleg nincs szükség COVID-tesztre, nincs kötelező karantén és az eddig kötelező utasbiztosítással sem kell rendelkezni. Felhívjuk azonban olvasóink figyelmét, hogy december 30-tól a beutazni szándékozóknak az induló járatra való felszállásnál már egy, a beszállás előtt 72 órával korábban kiállított negatív „RT-PCR” COVID-19 teszteredményt mutató angol nyelvű igazolást kell bemutatniuk a légitársaságnak. Az érkezésnél a beutazónak egy a brazil COVID-19 járványügyi helyzetben elrendelt egészségügyi szabályok betartására vonatkozó nyilatkozatot is alá kell írnia.

Japán

 • 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak.
 • Március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úti céljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen.

 

Thaiföld

 • A thai kormányzat az elmúlt napokban úgy döntött, hogy az úgynevezett közepesen fertőzött országok számára is lehetővé teszi a turista vízum megszerzését és a beutazást Thaiföldre. A kérelmezők tábora két új típusú vízumra pályázhat. Klasszikus turista vízum, amely 60 napra szól és hosszú távú vízum, amely érvényessége 90 nap.

Omán

 • Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az ománi légügyi hatóság 2021. január 20-i tájékoztatása alapján 8 napnál rövidebb időtartamra nem lehet az országba beutazni. Emellett minden utasnak legalább egyhónapos időtartamra érvényes egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amely fedezi a koronavírussal kapcsolatosan esetlegesen felmerülő ellátási költségeket.

Az országba történő belépéskor az utasnak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebben elvégeztetett negatív PCR-tesztet, valamint a belépési ponton is PCR-tesztnek kell alávetnie magát, amelyre ezen a weboldalon szükséges előzetesen regisztrálni és befizetni a 25 ománi riálos díjat. Ezt követően nyomkövető karperec viselése mellett 7 napos házi karantén kerül elrendelésre. Az érkezést követő 8-ik napon ismét PCR-tesztet végeznek, és amennyiben az negatív eredményt mutat, a karantén feloldásra kerül.

A 15 évnél fiatalabb gyermekek mentesülnek a tesztelési és a nyomkövető karperec viselésének kötelezettsége alól.

Zanzibár

Zanzibáron tavaly tavasszal újra indult a nemzetközi forgalom. Tanzánia eltörölte a 14 napos karanténkötelezettséget, negatív PCR-teszt bemutatása sem szükséges a beutazáshoz! Érkezéskor a repülőtéren testhőmérséklet ellenőrzést végeznek, amennyiben tünetek mutatkoznak, egy teszt elvégzésére, pozitív eredmény esetén pedig 14 napos izoláció betartására kötelezik az utazót.

Seychelle-szigetek

 • A seychelle-i hatóságok legutóbbi közlése szerint azon beutazók esetében, akik a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapták, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet is fel tudnak mutatni, – állampolgárságuktól és érkezési országuktól függetlenül – szabadon és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba. A szigetországba érkező turistáknak hitelesített igazolással kell igazolniuk az oltást.
 • A nyitás második fázisát előreláthatólag március közepén indítják, onnantól már az oltás igazolása sem lesz szükséges, de az utasoknak továbbra is kötelező lesz egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet felmutatni. Előreláthatólag eddig az időpontig a Seychelle-szigeteki lakosok 25%-a be lesz oltva a koronavírus ellen.

Maldív-szigetek

 • Az ország július 15-ével megnyitotta a határait a nemzetközi utasforgalom előtt, a beutazás azonban kizárólag csak előzetes, visszaigazolt szállásfoglalással lehetséges.
 • Szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 72 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet is bemutatni. Illetve, minden turisztikai célú beutazónak – érkezése előtt 24 órával – nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A nyilatkozatokat az “lmuga” portálra kell feltölteni.
 • Véletlenszerű tesztelést végezhetnek ugyan a reptéren, de ennek költségét a Maldív-szigetek kormánya viseli. Az ország területére történő belépéssel kapcsolatos további kérdések (maszkviselés, tranzit lehetőségek) és válaszokért látogass el a következő oldalra.

Izrael

 • A repülőtér immár korlátozás nélkül fogadja a légijáratokat, nincs érvényben kijárási korlátozás, megnyitották a nemzeti parkokat, valamint az éttermek elvitelre is kiszolgálhatnak. Beltéren továbbra is legfeljebb 10 fő, kültéren 20 fő találkozhat. Fő szabály szerint a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • Magyarország szeptember 22-től piros kategóriájú ország, azaz az Izraelbe belépésre jogosult beutazók kötelesek 14 napra házi karanténba vonulni. Ez abban az esetben csökkenthető 10 napra, ha a beutazó két negatív teszttel rendelkezik. Ezeket az alábbi időpontokban kell elvégeztetni: első teszt: az országba való belépést követően mihamarabb; második teszt: 9 nappal az országba történő belépést követően és legalább 24 órával az első teszt után.

Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek területére történő beutazás szabályai, tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok esetében:

Abu Dhabiba közúton történő beutazás feltételei 2021. január 17- től:

 • 48 órán belüli negatív PCR/DPI teszt
 • a beutazást követő 4. és 8. napon ismételten kötelező egy PCR teszt elvégzése. Az Abu Dhabiba történő belépés napja minősül az első napnak.
 • azon személyeket, akik kevesebb, mint 10 napja tartózkodnak az Egyesült Arab Emírségekben, de beutaznának Abu Dhabiba, időarányosan karanténra köteleznek
 • Kontaktok esetében 10 napos kötelező karantént rendelnek el, amennyiben az izoláció 8. napján negatív PCR teszteredmény születik, mentesülnek a karantén alól. (Pozitív teszt esetén a karanténintézkedés meghosszabbítható). A már beoltott személyek esetében, amennyiben koronavírussal fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, úgy 5 napos kötelező karanténban kell tartózkodniuk. Ha az izoláció 4. napján negatív PCR teszteredmény születik, a karantén véget ér.

A Dubaiba történő beutazás speciális szabályai:

 • Az országba történő belépés feltétele 2021. január 31-től kezdve egy 72 órán belüli negatív PCR teszt felmutatása. A mintavétel céljából felkereshető magyarországi intézmények listája itt található
 • Covid-19 DXB App letöltése.
 • Nemzetközi utas és balesetbiztosítás.
 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.
 • Magyarországról érkező személyeket érkezéskor egy újabb PCR teszt elvégzésére kötelezik, a teszteredmény megérkezéséig kötelező az izoláció.
 • Felhívjuk a tranzitáló utasok figyelmét, hogy augusztus 1-től, tranzit esetén is kötelező a negatív teszteredmény felmutatása.

KUBA

 • Július elején az ország bejelentette, hogy kész újra megnyitni számos szigetét az idegenforgalom előtt. AZ utazók visszacsábításának az érdekében a nemzetközi látogatók számára érkezéskor ingyenes COVID-19 tesztet kínálnak, de magának a kötelező biztosításnak a költsége már az utazót terheli.
 • 2020. november 15-től a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez – fogad kereskedelmi járatokat.
 • 2020. december 1-jétől minden utasnak 30 dolláros higiéniai díjat is kell fizetnie. (A díj nem csak a PCR-vizsgálat elvégzését tartalmazza, hanem az összes többi egészségügyi költséget is.)
 • Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat. Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Havannába utazó (ennek helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney).

 

MEXIKÓ

 • Cancún és Playa Del Carmen üdülőhelyei már korlátozás nélkül nyitva állnak a turisták előtt.
 • A zökkenőmentes Mexikóba történő belépés érdekében ajánlatos közvetlen járattal Cancunba utazni, azaz átszállás nélkül.
 • A belépéskor nem szükséges a teszt és karantén kötelezettség sincs érvényben.

Indonézia

 • A koronavírus-járvány az ország 34 tartományát és 498 települését / kerületét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Kelet-Jáva, Közép-Jáva, Nyugat-Jáva és Dél-Celebesz tartományokban regisztrálták, a járványgörbe országos és regionális szinten is felívelő szakaszban van.
 • A belföldi légiforgalom május 10-től – szigorú biztonsági előírások alkalmazásával – fokozatosan helyreáll, az utazás feltételeiről (egészségügyi igazolás vagy negatív COVID-19 teszteredmény, az utazás céljának igazolása stb.) érdeklődjön közvetlenül a légitársaságnál. Külföldi állampolgárok esetében főszabály szerint a hazatérésre szolgáló nemzetközi járathoz kapcsolódó belföldi járaton lehetséges az utazás, és az a nemzetközi repülőjegy bemutatásának feltételéhez kötött.

India

 • India a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről döntött annak ellenére, hogy országszerte folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek esetszáma.
 • A korlátozások jelenlegi fázisában, ellenkező döntésig a nemzetközi kereskedelmi légijáratok üzemeltetése továbbra is fel van függesztve. Indiába beutazni, valamint Indiát elhagyni csak kétoldalú megállapodás alapján működő, külön engedéllyel rendelkező nemzetközi járattal lehet. Jelenleg Indiából Európa irányába az alábbi légitársaságok szállítanak utasokat kétoldalú megállapodás alapján: Lufthansa, Air France, KLM, Air India, és a British Airways illetve európai desztinációról Indiába a Lufthansa, az Air France, a British Airways és az Air India szállít utasokat.

Kína, Hongkong

Kína szeptember 28-tól engedélyezi az országba való beutazást, a 14 napos karantén azonban továbbra is érvényes.

 • Tekintettel a jelenlegi COVID-19 helyzetre, a kínai Külügyminisztérium és a kínai Nemzeti Bevándorlási Hivatal (NIA) úgy határozott, az érvényes kínai vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok előtt megnyitja határait szeptember 28-tól. Azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. A fent említett személyeknek azonban szigorúan be kell tartaniuk a jelenleg hatályban lévő szabályozásokat.
 • A fővárosba közvetlenül érkező nemzetközi járatok a T3 terminál újonnan kialakított területére érkezhetnek. Ezen a területen történik az egészségügyi vizsgálat, idegenrendészeti beléptetés és a vámkezelés is. Az ellenőrzések után az utazók elszállításra kerülnek a 14 napos karantén megkezdése céljából. A 14 napos központi karantént követően további 7 nap otthoni karantén várható.

Izland

Augusztus 19-től minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig előzetesen megadott címen karanténban kell tartózkodniuk.