Hova utazhatunk 2. rész

 

Vannak országok, ahova jelenleg anélkül utazhatunk, hogy megérkezéskor kötelezően karanténba kellene vonulnunk. Sőt, egyes országok még negatív PCR tesztet sem kérnek belépéskor. Ha már nagyon szeretnél külföldre utazni a COVID idején, akkor ajánlom a lenti listában szereplő országokat figyelmedbe!

Természetesen repülőjegy-, szállás foglalás előtt minden esetben fontos tájékozódni a belépési feltételekről, hiszen az adott ország egyik napról a másikra változtathatja a követendő szabályokat a fertőzöttség függvényében!

Megjegyzés: Hazaérkezéskor továbbra is érvényes a 10 napos karantén kötelezettség, amelyet 2 db, 48 órás különbséggel elvégzett, negatív PCR teszttel lehet kiváltani. Illetve amennyiben üzleti útra mész, akkor ezekre a procedúrákra nincsen szükség. Az ehhez szükséges dokumentációt itt tudjátok letölteni.

Maldív-szigetek

  • Utazhatunk a luxus resortokra és egyes lakott szigetekre is, mindössze 1 db negatív PCR tesztet kell bemutatnunk érkezéskor, amely 96 óránál nem régebbi keltezésű. Szükséges még egy QR kódos regisztráció is az utazás előtt. Utazhatunk a Qatar Airways, Lufthansa vagy a British Airways járatával is. 

 

Zanzibár, Tanzánia

  • Zanzibár is azon kevés helyek egyike, ahol teljes teszt- és karanténkötelezettség nélkül élvezhető a nyaralás. Igaz, a helyi egészségügyi állapotok egyáltalán nem európai színvonalúak, tehát érdemes olyan utasbiztosítást kötni, amely fedezi az esetleges megbetegedés költségeit. Utazhatunk a Qatar Airways, Lufthansa vagy a British Airways járatával is. Emirates is repül oda, de 2021. jan. 31-től a tranzit utasoktól is kérnek egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet a dubaji repülőtéren. 

Kenya

  • A kenyai Egészségügyi Minisztérium által közzétett lista alapján Magyarországról érkező állampolgárok mentesülnek a karanténkötelezettség alól az afrikai országba való belépésnél. Mindössze 1 db 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatása szükséges és az eredmény feltöltése egy ún. PanaBIOS rendszerbe. A rendszer generál egy ún. travel code-ot (TC), amelyet a belépésnél a hatóságok kérhetnek. A reptéren testhőmérséklet mérés lehetséges. Utazás a fentebb felsorolt légitársaságokkal. 

 

Tenerife, Spanyolország

  • 72 óránál nem régebbi negatív COVID teszttel lehet belépni Spanyolország és a Kanári-szigetek területére, illetve előzetes online regisztráció szükséges. Karanténkötelezettség nincsen. A szigetek között eltérő lehet az éjszakai kijárási korlátozás mértéke és időtartama. Jelenleg Lufthansa üzemeltet járatot Tenerifére, de Madridba a KLM járatával is eljuthatunk, onnan pedig Ibéria gépével tovább utazhatunk a Kanári-szigetekre. 

Costa Rica

  • Légi úton érkező utasoknak nincs karanténkötelezettségük. A reptéren lázmérés van és be kell mutatni érvényes utasbiztosítást, amely fedezi az esetleges Covid fertőzés során felmerülő költségeket. Az országba Lufthansa, LOT, Finnair vagy akár a Turkish Airlines járatával is eljuthatunk.

 

Svédország

  • Magyarországról érkező EU/EGT állampolgárokra nincsen érvényben beutazási korlátozás, ugyanakkor magyar állampolgárok sem utazhatnak be Svédországba Dánián, Norvégián és az Egyesült Királyságon keresztül (amennyiben nincsen svédországi tartózkodási engedélyük vagy munkavállalásról igazolásuk). Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nem rendel el hatósági/kötelező karantént a beutazóknak, azonban a Nagy-Britanniából, Norvégiából, Brazíliából és Dél-Afrikából érkezők esetében a hatóságok kérik, hogy végezzenek tesztet és maradjanak 7 napot otthoni izolációban. Az országon belül semmilyen utazási, vagy kijárási korlátozás, tilalom nincsen érvényben.

Egyiptom

  • Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni. Kivétel: 6 év alatti gyermekek. Sharm el Sheikh, Hurghada, Taba és Marsa Alam repülőterein lehetőség van az érkezés után elvégezni a PCR tesztet 30 USD áron. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell maradni a hotelben, esetleges pozitív eredmény esetén szintén karanténban, a hotelben kell eltölteni a gyógyulásig hátralévő időt. Budapestről az Egyptair közvetlen járatot üzemeltet heti egyszer Hurghadába, és kétszer Kairóba, de a Qatar Airways-zel is eljuthatunk a fővárosba, illetve Alexandriába dohai átszállással.