Ciprus is megnyitja kapuit a turisták előtt.

Jó hírek érkeztek! A turisták március elejétől már karanténkötelezettség nélkül látogathatnak Ciprusra, ha az érkezésük előtt készített koronavírus-teszt eredménye negatív – jelentették be nemrégiben a ciprusi hatóságok. Az ország ezzel 56 ország beutazási tilalmát szünteti meg tavasszal.

Ciprus tavasszal 56 ország számára nyitja meg határait. Ezeknek az országoknak a besorolása – a korábbi A, B, C kategóriák helyett – az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott térkép alapján történik majd, ezzel is megkönnyítve az utazók számára a beutazási szabályok változásainak nyomon követését. A listákat folyamatosan frissítik, és a ciprusi kormány hivatalos oldalain is elérhetők lesznek. Egyelőre azonban bizonyos, hogy:

  • A zöld országokból érkező állampolgárokat nemcsak a karantén, de a COVID-19 teszt elvégzése alól is felmentik.
  • A narancssárga zónából érkező turistáknak koronavírusteszt-igazolást kell bemutatniuk, mielőtt felszállnának a repülőgépre.
  • A vörös kategória, azaz a magas kockázati besorolású országokból – ide tartozik Magyarország is – érkezőknek 2 negatív PRC-tesztet kell majd felmutatniuk. Az első nem lehet az induláshoz képest 72 óránál régebbi, a másodikat pedig Ciprusra érkezéskor kell elvégezni. Mindkettőt saját költségen. A két negatív PCR-teszt ugyanakkor mentesíti az utazót a 14 napos kötelező karantén alól.

Jelenleg nincs közvetlen légiközlekedés Ciprus és Magyarország között. A foglalási rendszerekben egyelőre csak márciustól foglalhatók repülőjegyek. Amennyiben tehát a Magyarországra, illetve Magyarországról Ciprusra való utazás Ausztrián keresztül történik az alábbi szabályok alkalmazandók:

  • Január 15-től kezdődően az eddig is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően regisztrációs kötelezettség lép életbe mindenki számára, aki Ausztriába belép, kivéve azokat, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt képeztek, pl. ingázók, tranzitálók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetés) beutazók. Így pedig a bécsi reptérről induló magyar utazóknak is regisztrálniuk kell az osztrák hatóságoknál.

(forrás:repjegykirály)