A turizmus pörgetheti fel 2021-ben a világgazdaságot

Londoni elemzők telt házas üdülőhelyeket, szállodákat és repülőjáratokat vizionálnak az idei év második felére.

2021-re szóló előrejelzés (londoni pénzügyi elemzők tollából)

Több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés indulhat az idén a világgazdaságban. A koronavírus elleni globális oltási kampány kiteljesedésével várhatóan megkezdődik az élet visszatérése a turizmusba is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a (CEBR) minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló átfogó világgazdasági prognózisát. Centre for Economics and Business Research = (CEBR)

Pénteken ismertetett idei előrejelzésükben a CEBR elemzői közölték: Várakozásuk szerint az oltások alkalmazásának széleskörűvé válásával a világ nagy része az idén "elindul a normalitás felé". Ennek nyomán életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás. Melynek egyik legnagyobb szereplője a turizmus szektora lesz.

A ház szerint ez áremelkedést és sok területen – mindenekelőtt a szolgáltatási szektorokban – akár hiányt is okozhat. Mert a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen megugró kereslettel.

A CEBR várakozása szerint különösen igaznak bizonyulhat mindez a turizmus területén. Mivel nagyon sokan vannak, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak illetve még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra. Így ezek az emberek alig várják, hogy utazhassanak.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teljesen betelnek az év második felére.

Ezért is kalkulálnak úgy az elemzők, hogy ebben a szektorban is áremelkedés várható. Továbbá azért is, mert a költséges elővigyázatossági, távolságtartási intézkedésekre várhatóan még szükség lesz. Másrészt azonban azért, mert a példátlan kereslet közepette a turisztikai vállalkozások igyekeznek majd realizálni az ezt megelőző időszakban elszenvedett veszteségeiket.

– Áll az előrejelzésben.

 

Hangsúlyozzák, hogy a turizmus a GDP 10 %-át állítja elő, így az ágazat kilábalása lendületet ad majd a világgazdaság egészének.

A CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték – amely számításaik szerint tavaly 4,4 %-kal zuhant – az idén 5,3 %-al növekszik. A cég kiemeli, hogy legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1976-ban volt ugyanilyen ütemű éves növekedés a világgazdaságban.

Derűlátó prognózisok

A világgazdaság növekedési kilátásairól más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a koronavírus elleni vakcinák megjelenése nyomán.

Az Oxford Economics új, felülvizsgált előrejelzésében az általa eddig valószínűsített 4,9 %-ról 5,2 %-ra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát.

A tanulmányban szereplő visszatekintő kimutatás szerint

ez erőteljesebb növekedés lesz, mint amelyet a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, és meghaladja az 1980-as, illetve az 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták, hogy 2020 nagy részére határozottan lefelé ható előrejelzési kockázatokat érzékeltek. Annak okán, hogy immár legalább három biztonságos és hatékony vakcina is megjelent, több kockázati tényező elenyészett. Közöttük a számos további járványhullám rizikója is. Az előrejelzéseknek felhajtóerőt adó tényezők száma ezzel egy időben növekedésnek indult.

Akik már most nekivágnának a nagyvilágnak, azoknak javasoljuk, hogy olvassák el, mely országokba tudnak beutazni karantén kötelezettség nélkül. S ha megtalálták az ideális országot vagy várost, akkor gyorsan foglalják le nagykereskedelmi áron a szállásukat a Travel Advantage segítségével, mielőtt jelentősen megugranak az árak. Amennyiben még nem rendelkeznek meghívói kóddal, akkor azt a főoldal alján található űrlap segítségével megigényelhetik, hogy mindenki élvezhesse az utazás új dimenzióját.